Osuuspuutarha Logo

Livonsaaren Osuuspuutarha

LUONNON mukaisesti viljeltyjä vihanneksia

Livonsaaren Osuuspuutarhalla on ollut oma luomusertifikaatti* vuodesta 2018 lähtien. Luomusertifikaatti takaa, että viljelemme luomulainsäädännön mukaisin menetelmin. Jäsenemme saavat halutessaan itse osallistua tuotantoon ja näkevät pellolla konkreettisesti, miten vihannekset osuuspuutarhalla viljellään. Kaikki eivät kuitenkaan ehdi tai pysty itse viljelyyn osallistua. He voivat luottaa tuotannon luomuisuuteen, kun Osuuspuutarhalla on luomusertifikaatti.

Osuuspuutarhan viljely on aina ollut luomua

Jo ennen sertifikaattiakin Osuuspuutarhan viljely on tapahtunut vuokratulla luomupellolla luomumenetelmiä noudattaen ja luomuvalvonnassa. Oma luomusertifikaatti on kuitenkin etu sadon markkinoinnissa. Kun kuulumme luomuvalvontaan, satoa saa myydä käyttäen ilmaisuja luomu, luonnonmukainen ja ekologinen.

Osuuspuutarhan perustajajäsen Ville Korpelainen on ollut mukana luomusertifikaatin hankkimisessa. ”Mielestäni luomusertifikaatti takaa sadon syöjille, että vihannekset on tuotettu kestävin menetelmin ja että tuote on monin puolin hyvä: hyvä ympäristölle ja hyvä minulle ja muille. Luomusertifikaatin voi nähdä laatujärjestelmänä, joka myös tukee ja kannustaa kehittämään viljelyä edelleen parempaan suuntaan,” Korpelainen sanoo.

Mitä muutoksia luomusertifiointi aiheutti Osuuspuutarhan toiminnassa?

Itse viljelyssä ei tapahtunut luomusertifioinnin myötä juuri muutoksia, koska viljely on aina ollut tuotantoehtojen mukaista. Sen sijaan viljely-, tuotantopanos- ja satokirjanpitoa on viralliseen luomujärjestelmään liittymisen myötä kehitetty toimivammaksi. Viljelyä yritetään joka tapauksessa kehittää vuosi vuodelta toimivammaksi. Osuuspuutarhan puutarhuri Albert tekee viljelyn kehittämisessäkin erinomaista työtä, niin kuin muutenkin.

Mikä kaikki Osuuspuutarhalla kuuluu luomuun?

Kaikki osuuspuutarhan tuotantoala, eli sekä kausihuone ympäristöineen että pelto, kuuluu luomuvalvontaan. Myös varastot ja pakkaamo ovat osa valvottua luomuyksikköä. Käytetyt tuotantopanokset, kuten vihannesten ja yrttien siemenet tai taimet, kasvualustat, täydennyslannoitteet ja niin edelleen kuuluvat luomuvalvonnan piiriin.

Mitä luomusertifiointi maksaa?

Luomutarkastuksen hinta nousi uuden luomuasetuksen voimaantulon myötä. Luomutarkastus tehdään osuuspuutarhalla vuosittain. Tarkastuksella on aina käyty läpi luomusuunnitelma, kirjanpidot ja lisäksi on kierretty viljelmillä. Tarkastusmaksu koostuu 300 € perusosasta ja 144 € per tunti tarkastusmaksusta.

* Luomutodistus muuttui luomusertifikaatiksi 1.1.2022 alkaen.